ЦИД >> Програма Сигурност >> Радикализация и тероризъм >> Събития

 

Събития

Връзки между престъпността и тероризма в Европа
Радикализацията и тероризмът са сред основните заплахи за сигурността, пред които е изправена Европа. Потенциалните връзки, взаимодействие или припокриване между конвенционалната и организираната престъпност, от една страна, и ектремистки организации, от друга, увеличават рисковете за сигурността. още »
 
Американската антитерористична политика при Буш, Обама и Тръмп
Американската антитерористичната политика все още е в процес на формиране от администрацията на президента Тръмп, но са налице индикации, че курсът ѝ няма да се промени особено в сравнение с политиката на Буш и Обама. още »
 
Рискове от радикализация и екстремизъм в България: към по-ефективни инструменти за извършване на диагностика и оценка
Новите рискове от ислямистка и крайнодясна радикализация наложиха прилагането на политики, чиито резултати тепърва ще се оценяват. Изграждането на капацитет за идентифициране на ранните признаци и процеси на радикализация и за проследяване на екстремистката дейност е особено важно, тъй като радикализацията, която може да доведе до насилие, подлежи повече на превенция, отколкото на репресия. още »
 
Мониторинг на радикализацията в Централна и Югоизточна Европа: практически инструменти за оценка на риска в подкрепа на по-ефективни политики в ЕС
Процесите на радикализация, които могат да доведат до тероризъм, предизвикват нарастващо безпокойство сред международната общност, европейските граждани и техните правителства. Много страни – членки на ЕС противодействат активно на тези процеси и са натрупали значителен опит в разработването на множество политики и програми за превенция и дерадикализация. Много държави обаче са принудени да прилагат подхода „проба – грешка” към тази чувствителна сфера на политиките. В условията на актуални заплахи и в отговор на обществените страхове често се прибягва до прилагането на неизпитани мерки. още »
 
Светът след Ислямска държава: последици за Европа
Войната в Сирия и Ирак и появата на Ислямска държава (ИД) създадоха нови заплахи в световен мащаб и в Европа. След превръщането й в основен фактор на ислямистката екстремистка сцена, ИД стана известна с жестоките методи, които прилага към населението в териториите, които контролира, както и с организирането и вдъхновяването на редица терористични атаки по света, включително в Европа и в Съединените Щати. В последните месеци интензитетът на международната кампания срещу терористичната групировка се засили и ИД търпи териториални загуби. още »
 
Мониторинг и противодействие на рискове от радикализация
Терористичните атаки в Париж от ноември 2015 поставиха на дневен ред необходимостта от приемането на цялостен подход за борба с радикализацията, водеща до насилие в Европа и целия свят. Те демонстрираха и нуждата от преоценка на ефективността на съществуващите мерки за превенция и противодействие в тази област. още »
 
Кръгла маса: Противодействие на радикализацията и терористичните заплахи в Европа
На 8 януари 2015 г., със специалното участие на г-н Жил де Керхов, координатор на Европейския съюз за борбата с тероризма, Центърът за изследване на демокрацията проведе кръгла маса за противодействието на радикализацията и терористичните заплахи в Европа. още »
 
Кръгла маса: Оценка на терористичните заплахи
На 16 септември 2013 г. Центърът за изследване на демокрацията организира кръгла маса, посветена на новите заплахи от тероризъм в Близкия Изток. Г-н Браян Дженкинс, старши съветник на президента на „РАНД корпорейшън“, запозна участниците с развитието на обстановката в Египет, възможните последствия от гражданската война в Сирия и развитието на терористичната мрежа „Ал-Кайда“. още »
 
Кръгла маса: Тенденциите при финансирането на тероризма и терористичните операции в Близкия изток
На 30 юли 2013 г. Центърът за изследване на демокрацията организира кръгла маса на тема финансирането на тероризма и насилствените действия в Близкия изток. Основният доклад бе изнесен от г-н Браян Майкъл Дженкинс, старши съветник на президента на „РАНД корпорейшън“ и автор на множество книги, доклади и статии по въпросите на тероризма. още »
 
Финансиране на международния тероризъм
На 18 юни 2013 г. Центърът за изследване на демокрацията организира кръгла маса на тема „Финансиране на международния тероризъм”. Специален гост и основен говорител на събитието беше д-р Матю Левит, директор на Програмата за контратероризъм и разузнаване към Вашингтонския институт за близкоизточни политики, бивш заместник помощник-секретар по разузнаване и анализи в Министерството на финансите на САЩ. Д-р Огнян Шентов, председател на Управителния съвет на Центъра, откри събитието, което е част от поредица, посветена на финансирането на тероризма. още »
 

1 | 2