Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
old.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Годишни награди на Коалиция 2000 за журналистически материали срещу корупцията
 
На 31.03.2005 г. Коалиция 2000 организира церемония за връчване на годишните награди за най-добри журналистически материали срещу корупцията, публикувани или излъчени през 2004 г. Церемонията се проведе в посолството на САЩ в София. За първи път в конкурса бяха въведени две категории: за публикации в печатни издания и за материали, излъчени по електронните медии в България, които са свързани с темата за корупцията и противодействието срещу нея. Конкурсът се провежда за трета поредна година. Коалиция 2000 учреди наградите за най-добри материали срещу корупцията през 2002 г. с цел да стимулира активна антикорупционна позиция на българските журналисти и на медиите като цяло. В конкурса тази година се включиха 22 журналисти от общо 15 печатни и електронни медии от цялата страна.

Третите годишни награди бяха връчени от посланика на САЩ в България Джеймс Пардю, който поздрави наградените, както и всички номинирани. В своето приветствено слово посланик Пардю изтъкна факта, че независимите медии, които търсят истината, са основен фактор за гарантиране на свободата на словото и демокрацията. В изказването си посланик Пардю се противопостави на използването на съдебната система в България за “сплашване” на медиите, разследващи случаи на корупция. Той поздрави наградените журналисти за куража им да поемат лични и професионални рискове, за да изнесат факти за корумпирани политици или за организираната престъпност.

Приветствено слово към участниците бе произнесено и от председателя на журито на Третите журналистически награди доц. Георги Лозанов, председател на Българската медийна коалиция. В своето изказване доц. Лозанов подчерта, че развитието и нарастването на популярността на конкурса е довело до “изчистване” на тематичния критерий и е позволило, с малки изключения, да се отличат журналистически разследвания, които се занимават с корупция, а не с престъпност въобще. Този факт, от своя страна, помага на медийния анализ да улови доста размитата граница между тях и позволява на конкурса да намери мястото си върху широката територия на разследващата журналистика.

С първа награда в категорията за печатни медии бе отличен Димитър Илиев за публикация във в. “168 часа” от 28.05.2004 г. на материала „Кражба за 500 млн. лева", разследващ схема за незаконно и измамническо прехвърляне на инвестиционни бонове, по която са ограбени над 200 000 българи, а общата сума на откраднатото е 500 милиона лева.

Втора награда в категорията за печатни медии получи Милена Димитрова за публикацията във в. “Пари” на материала “Петгодишна одисея на втората турбина на ТЕЦ Марица Изток 2” от 27.10.2004 г. В този материал журналистката се връща на случай от 1998 г., когато консорциумът с руско участие Power Engineering печели търг за доставка на турбина за ТЕЦ Марица Изток-2 с оферта от 11 милиона лева. Доставената машина не отговаря на условията на търга, а впоследствие често аварира, нанасяйки загуби и пропуснати ползи. Така ще е и в следващите 40 години, какъвто е срокът й на експлоатация.

Трета награда в същата категория получи Иван Рачев, главен редактор на приложението на в. „Банкер” за ред и законност ПАРАГРАФ 22. Материалът “Българският кмет – реформатор или вещица” от 17.07.2004 г. осветлява злободневната тема на 2004 г. – далаверите на българските кметове. Конкретно фокусът е насочен към видинския кмет Иван Ценов, за когото на специално заседание на правителствената антикорупционна комисия е представен доклад, съдържащ неоспорими данни за злоупотреба с власт - неправомерно ипотекиране на общинска собственост, грубо нарушаване на закона за обществените поръчки, неправомерно осигуряване с имоти на близки роднини и т.н.

С почетна грамота в тази категория беше награден Тодор Господинов от в. “167 часа”, Варна. Материалът “Изборите в Аксаково, или бай Ганьо се завръща”, публикуван в брой 32(55), 10-16.08.2004 г. във в. “167 часа”, разкрива схеми на злоупотреби в местните власти, които го подлагат на огромен натиск и Тодор Господинов е принуден да публикува материала си под псевдоним. Кметът на Аксаково обаче изкупува броя и го унищожава. В резултат на разкритията във варненска прокуратура е образувано дело срещу неизвестен извършител за документни престъпления. Следствието е приключено и се очаква съдът да се произнесе.


С първа награда в категорията за електронни медии бе отличен Васил Иванов от Нова телевизия за материала “Корупция в Майчин дом”. Той е излъчен на 24.11.2004 г по Нова телевизия. В излъчения откъс авторът разследва случай на корупция в болниците, свързан с нерегламентирано заплащане за “по-добро раждане”. Екип на медията е заснел как лекар от столичния Майчин дом иска пари.

Втора награда в категорията за електронни медии бе присъдена на екип от журналисти от предаването „Медии с човешко лице” на Пловдивската обществена телевизия. Екипът, реализирал предаването, е в състав Евгени Тодоров, Петко Шойлеков, Марияна Кирезиева и Александър Алексиев. Материалът “Дело за корупция” е излъчено по Пловдивската обществена телевизия на 27.10.2004 г. и представлява възстановка на съдебен процес срещу корумпирана служителка на ХЕИ. В заснемането му се включват и истински магистрати, и актьори. Филмът е излъчен и на семинар, организиран от Съюза на съдиите в България.


Трета награда в тази категория бе присъдена на Миролюба Бенатова от bTV за материала “По следите на изгубения съсобственик”, който включва взетото от нея интервю от известния на широката общественост Златко-Баретата. Интервюто е излъчено на 8.04.2004 г. по bTV.

С почетна грамота в категорията за електронни медии бе наградена Кристина Колева от “ПроМедия” за материала “Дистанционното обучение на Шуменския университет”, излъчен на 15.05.2004 г. Той разкрива поредната схема на обучение от името на реномиран държавен университет, но осъществявано през частна фондация в името на лично облагодетелстване. След излъчването на репортажа незаконната дейност е преустановена.

Втора почетна грамота в тази категория бе присъдена на Екатерина Анева от Нова телевизия. С тази награда Коалиция 2000 поощрява новаторското за българска телевизия използване на скрита камера при журналистически разследвания. В няколко предавания излъчени през месец декември 2004 г., екипът на Нова телевизия разкрива схема за търговия с инвалидни документи, в която са намесени структури на всички нива – лични лекари, ТЕЛК, полиция, КАТ, Митници. Излъченият материал предизвика проверка в КАТ, по лично настояване на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Програма на церемонията
Приветствено слово на посланик Джеймс Пардю (само на английски) (PDF, 1.93 Mb)
Втори годишни награди на Коалиция 2000 за най-добри журналистически материали срещу корупцията за 2003 г. – 4 март 2004 г.
Първи годишни награди на Коалиция 2000 за най-добри журналистически материали срещу корупцията за 2002 г. – 26 февруари 2003 г.
Отзвук в медиите
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ
Страницата, която се опитвате да отворите, е архивирана.
Можете да посетите новия ни сайт тук.