Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
old.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Противодействие на руската дезинформация и пропаганда в Молдова
 
През последните години Русия засилва използването на пропаганда и дезинформация в медиите като един от основните инструменти за упражняване на зловредно влияние върху националните вътрешни и външни политики на страните от Централна и Източна Европа, в полза на икономическите и политически интереси на Кремъл. Молдова е силно уязвима от тези процеси, поради широкото разпространение на официални руски медии в страната, както и поради използването на руски език от мнозинството граждани. Именно пропагандата и дезинформацията са предпочитаните инструменти на политиката на Кремъл в усилията му да отслаби позициите и моралните устои на ЕС и НАТО в страната и така да забави и затрудни нейното евро-атлантическо развитие. В същото време, липсата на достатъчно ясна и ефективна регулаторна рамка за борба с пропагандата и дезинформацията продължава да бъде един от основните проблеми, които Молдова трябва да преодолее. В тази ситуация, гражданското общество е водещо в усилията за изграждане на капацитет за противодействие на проруската пропаганда и дезинформация чрез независим анализ, обучения, граждански активизъм и експертна помощ при създаването на политики.

Тези и други бяха сред основните въпроси, дискутирани по време на семинара „Противодействие на руската дезинформация и пропаганда в Молдова“, състоял се на 4 декември 2018 г. в Кишинев. Събитието бе съорганизирано от Центъра за изследване на демокрацията и Европейския институт за политики и реформи и събра заедно медийни експерти, журналисти и представители на гражданското общество.

По време на семинара бяха представени и обсъдени редица добри практики за противодействие на проруската пропаганда и дезинформация като например разработването със съдействието на Министерство на образованието на Молдова на учебна програма и съответните материали за избираем курс по медийна грамотност в средните училища, създаването на онлайн платформи за независим мониторинг и проверка на факти, както и специализирана работа с онези социални групи, които са сред най-уязвими от пропаганда и дезинформация, каквито са например подрастващите и хората, живеещи в селски или неразвити райони.

Програма (Adobe PDF, 155 KB, на английски език)
Презентация на д-р Тодор Галев, старши анализатор, Икономическа програма, Център за изследване на демокрацията (Adobe PDF, 410 KB, на английски език)

Галерия


 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ
Страницата, която се опитвате да отворите, е архивирана.
Можете да посетите новия ни сайт тук.