Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
old.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Руското влияние в медийния сектор на страните от Черноморския регион: инструменти, послания и политически опции за изграждането на резистентност
 
Пълен текст (Adobe PDF, 4 MB, на английски език)

Черноморският регион се превърна в обект на нарастващ натиск и несигурност след руската окупация на части от Грузия през 2008 г., анексията на Крим и дестабилизацията на Украйна през 2014 г., както и продължаващото руско противопоставяне на НАТО в региона на Черно море и отвъд след интервенцията в Сирия през 2015 г. Тези развития демонстрират целеустремеността на Москва да промени установения международен ред след Студената война, упражнявайки натиск чрез инструменти за „твърда“ и „мека“ сила върху членове и асоциирани партньори на ЕС и НАТО, с цел да подкопае евро-атлантическото единство. Едни от най-използваните оръжия от Кремъл са медийната пропаганда и дезинформацията.

Този доклад изследва присъствието и тактиките на Русия в медийния сектор в пет Черноморски държави, като анализира взаимовръзката между кремълското корпоративно и финансово присъствие в медиите в тези държави и разпространението на проруска и антизападна пропаганда. Докладът потвърждава, че моделите на собственост, икономическа зависимост и (не)формални политически връзки на медиите с проруски групи и интереси в изследваните държави, оказват влияние върху тенденциите за използване на руски пропагандни материали.

Противодействие на руското влияние и завладяване на медиите в Черноморския регион
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ
Страницата, която се опитвате да отворите, е архивирана.
Можете да посетите новия ни сайт тук.