Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
old.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Чуждото вмешателство в Западните Балкани: предотвратяване на икономическата уязвимост
 
Центърът за изследване на демокрацията взе участие в брийфинг на Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа на американския Конгрес, известна като Хелзинкската комисия, който се състоя на 30 януари 2018 г. във Вашингтон. Участниците в брийфинга изтъкнаха, че неблагоприятното влияние върху Западните Балкани на чужди държави, най-вече Русия, предизвиква нарастващо безпокойство. Липсата на адекватна правна уредба е причина страните в региона да са особено уязвими към чуждестранните капитали, които биха могли да се използват за дестабилизация, подкопаване на интеграцията и спъване на демократичното развитие. В центъра на дискусията бяха и методите, чрез които САЩ и Европа биха могли да си сътрудничат за постигането на икономическа устойчивост, развитие на добро управление и защита на демокрацията в Западните Балкани.

За да се изясни в дълбочина този процес Центърът за изследване на демокрацията подготви оценка на руското икономическо влияние в Сърбия, Черна гора, Македония и Босна и Херцеговина. Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра, направи кратко изявление, в което подчерта, че непрекият отпечатък на руските фирми се осъществява по няколко канала, сред които: 1) зависимостта на местните компании от вноса на руски суровини като природения газ; 2) натрупаните дългове от доставки на газ; и 3) зависимостта на местните фирми от износа към Русия или от заеми, отпуснати от контролирани от руски граждани банки. Той отправи препоръка всички инфраструктурни проекти да бъдат съобразени с най-високите стандарти за прозрачност и честна конкуренция при тръжните процедури, както и да бъдат подлагани на независим анализ на разходите и ползите.

Брийфинг на Хелзинкската комисия: Оценка на чуждестранното икономическо влияние в Западните Балкани
Становище на Центъра за изследване на демокрацията относно руския икономически отпечатък в Западните Балкани
Брийфингът относно чуждото вмешателство в Западните Балкани на живо във Фейсбук
Подкаст, CIPE блог за развитие: CIPE и Хелзинкската комисия разглеждат въздействието на руските инвестиции в четири държави от Западните Балкани
Руското икономическо влияние в Западните Балкани

Галерия

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ
Страницата, която се опитвате да отворите, е архивирана.
Можете да посетите новия ни сайт тук.