Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
old.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
CSD Policy Brief No. 72: Оценка на руския икономически отпечатък в Сърбия
 
Пълен текст (Adobe PDF, 772 KB, на английски език)

Руският икономически отпечатък се задълбочава в някои страни от Западните Балкани в продължение на поне десетилетие. Като най-видимата проява на тази тенденция може да се посочи постепенното руско придобиване на сръбския енергиен сектор. Руските субекти пряко или косвено контролират до 10% от икономиката. Корпоративното присъствие на руски фирми в Сърбия, измерено по обем на приходи и активи, е дори по-голямо, отколкото в Черна гора, където руските преки чуждестранни инвестиции са една трета от БВП на страната.

Съществуват два основни взаимосвързани фактора в руско-сръбските отношения, които поставят основите на разширената власт на Русия. Единият е подкрепата на Русия за непризнаването от Сърбия на едностранната декларация за независимост на Косово, а вторият е енергийното споразумение от 2008 г., което включва придобиването от страна на "Газпром" на най-голямата държавна компания за петрол и газ в Сърбия - Naftna Industrija Srbije (NIS).

Настоящият анализ отбелязва, че освен корпоративните инвестиции, Русия прилага и директни междуправителствени схеми за отпускане на заеми, с цел да засили присъствието си в сръбската икономика. Авторите подчертават, че Русия увеличава политическите си връзки със Сърбия и нейното икономическо присъствие в страната, чрез използване на традиционните про-руски, пан-славянски и пан-православни нагласи и редица други меки инициативи за упражняване на власт.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ
Страницата, която се опитвате да отворите, е архивирана.
Можете да посетите новия ни сайт тук.