Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
old.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Руското влияние в Централна и Източна Европа
 
Центърът за изследване на демокрацията представи „Кремълския наръчник“ в Центъра за европейски изследвания „Вилфред Мартенс“ в Брюксел. В събитието се включиха изследователи от водещи европейски институти със свои анализи на отрицателното въздействие на Русия в Европа. Семинарът „Руското влияние в Централна и Източна Европа“, проведен на 1 декември 2016 г., с участието на Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра и Мартин Владимиров, анализатор в сферата на енергетиката, бе посветен на заключенията от доклада за степента на руското икономическо влияние в Централна и Източна Европа и факторите, които засилват ефекта от това влияние. Участниците обсъдиха начините, по които Русия използва икономическото си влияние с цел създаване на непрозрачна мрежа от икономически и политически протекции, чрез които Кремъл да влияе пряко върху националните политики.

Вероника Викова, анализатор в програмата „Кремълски наблюдател“ на неправителствената организация Европейски ценности, която публикува седмични бюлетини за основните руски методи за дезинформация и други прояви и прийоми на „меката сила“ в страните от Централна и Източна Европа, потвърди, че повечето от изводите в „Кремълския наръчник“ важат и за Чехия. Тя добави, че освен икономическите инструменти, Русия е засилила присъствието си и с помощта на редица проруски медии и неправителствени организации, разпространяващи фалшиви новини с цел подкопаване на доверието на чехите в Европейския съюз.

Вит Новотни, старши изследовател в Център „Мартенс“ също се спря на съществената взаимовръзка между руския икономически отпечатък и политическата ориентация на страните в региона. Заедно със своя колега Роланд Фройденщайн, политически директор на Център „Мартенс“, той хвърли светлина върху дейността на редица организации в Европа, официално или неофициално финансирани от руското правителство. Сред тях са държавни „граждански“ организации, неправителствени организации и изследователски институти. Според г-н Новотни те имат за цел да променят общественото мнение в полза на руската политика и властовите амбиции на Русия. Г-н Фройденщайн добави, че след анексирането на Крим и руската агресия в Източна Украйна, ЕС трябва да подхожда с повишено внимание към тези организации.

Презентация на Руслан Стефанов, директор, Икономическата програма, Центъра за изследване на демокрацията (Adobe PDF, 687 KB, на английски език)

Галерия


 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ
Страницата, която се опитвате да отворите, е архивирана.
Можете да посетите новия ни сайт тук.