Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
old.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кремълският наръчник: руското влияние в Централна и Източна Европа
 
През последното десетилетие, Русия е използвала редица инструменти, за да усили икономическото си въздействие в Централна и Източна Европа, с цел да разшири политическото си влияние, да завладее държавната политика в ключови области и в крайна сметка да дискредитира Западния демократичен модел и подкопае трансатлантическите връзки. Тези инструменти са изложени в Кремълския наръчник: Оценка на руското влияние в Централна и Източна Европа, доклад, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията в партньорство с Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), който бе представен на публично събитие във Вашингтон на 13 октомври 2016 г.

Повече от 150 политици, дипломати, експерти и журналисти участваха в събитието. Водещите автори на доклада представиха основните му констатации. Те осветяват връзките между икономическото присъствие на Русия в Централна и Източна Европа и увеличаването на политическата нестабилност в региона, подкопаването на демократичните стандарти, и ерозията на доброто управление в петте страни, върху които е фокусиран доклада: България, Сърбия, Словакия, Унгария и Латвия.

Във встъпителните си думи, председателят на Центъра за изследване на демокрацията, д-р Огнян Шентов, подчерта, че първо трябва да се изследва реалният икономически отпечатък на Русия в Европа, и да се оценят неговите измерения, тъй като до момента той е до голяма степен неизвестен или пренебрегнат, базиран само на разглеждането на отделни случаи. От друга руското влияние трябва да бъде анализирано от различни гледни точки – на управленските дефицити, пропуските и дори провалите на управлението в Европа - както на равнище ЕС, така и на национално ниво - които осигуряват достатъчно възможности за агресивното руско икономическо и политическо поведение.

Хедър Конли, старши вицепрезидент за Европа, Евразия, и Арктика в CSIS, обясни, че анализът е установил, че Русия е създала една непрозрачна мрежа от икономически и политически връзки с местни олигархично-политически елити в региона, които Кремъл използва за влияние и пряко вмешателство в националните политики.

Според Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, Русия се възползва от управленческите дефицити в петте държави, като например в държавните компании, регулаторните органи, съдебната система, данъчните служби, и т.н., за да задълбочи икономическото си присъствие в Централна и Източна Европа. Той цитира данни от доклада, които оценяват икономическия отпечатък на Русия в петте държави на средно между 11 процента (в Унгария и Словакия в периода 2004-2014 г.) до 22 процента в България. Пълният обхват на руското икономическо присъствие, обаче, остава неизвестен, тъй като немалка част от него е скрито зад мрежа от чуждестранни кухи фирми и офшорни сметки.

В изказването си Катлин А. Кавалек, заместник-помощник секретар, Бюро по европейски въпроси към Държавния департамент на САЩ, коментира, че едно от най-важните постижения на Кремълския сценарий е, че описва основния подход, използван от Русия в нейните политики и действия спрямо ЦИЕ, добавяйки, че руската външна политика все повече се стреми да отрече международния ред в Европа установен след края на Студената война. Тя подчерта, че Русия е готова да наруши съществуващите правила, както показват и агресивните й действия в Украйна, както и на други места в Европа и в Съединените щати. Г-жа Кавалик отбеляза, че Русия се стреми да отслаби ключовите западни институции и да постави под съмнение устоите на западните демократични общества.

Кремълският наръчник: руското влияние в Централна и Източна Европа
Презентация на Кремълския наръчник: руското влияние в Централна и Източна Европа(Adobe PDF, 907 KB, на английски език)
Събитието на уебсайта на CSIS
Видео-запис на събитието на уебсайта на CSIS
Видео-запис на събитието на уебсайта на C-SPAN
16 политики за справяне с Кремълския сценарий според уебсайта на CSIS

Медийно отразяване (на английски език)
Медийно отразяване (на български език)

Представяне на „Кремълският наръчник: руското влияние в Централна и Източна Европа“ пред Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik, 26 януари 2017, Берлин
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ
Страницата, която се опитвате да отворите, е архивирана.
Можете да посетите новия ни сайт тук.