Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
old.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Скрита власт: оценка на корупцията и скритата икономика в Югоизточна Европа
 
Пълен текст (Adobe PDF, 3.6 MB, на английски език)
Пълен текст (Adobe PDF, 2.5 MB, на македонски език)
Пълен текст (Adobe PDF, 2.37 MB, на сръбски език)


Настоящият доклад, изготвен от Инициативата за развитие и почтеност в Югоизточна Европа (SELDI) - най-голямата регионална мрежа от неправителствени организации за добро управление в Югоизточна Европа - представлява важен принос в регионалния подход в борбата с корупцията. Той съдържа мнението на гражданското общество за състоянието на корупцията в региона и е продължение на подробната оценка на SELDI от 2014 г. на правните и институционални аспекти на антикорупционната политика в девет държави от ЮИЕ. През 2016 г. SELDI продължи тези оценки като осъвремени данните от мониторинга върху корупцията и добави специален фокус върху завладяването на държавата в енергийния сектор и връзките между скритата икономика и корупцията.

Докладът подчертава необходимостта от по-широки политически действия за възобновяване на антикорупционните реформи в региона, които изглеждат блокирани или силно ограничени. Вътрешният натиск за такива реформи отслабна в резултат на икономическите трудности и/или етническо разделение и склерозирането на политическите и икономическите институции. Външният натиск, упражняван главно от Европейския съюз, се оказа недостатъчен спрямо размера на проблемите през последните две години поради поредицата от вътрешни и външни кризи в съюза.

Авторите подчертават, че в нито една от страните от региона не е постигнат ясен и стабилен политически пробив в противодействието на корупцията, въпреки че усилията за осигуряване на технически решения и подобряване на дейността на правоохранителните органи, основно с помощта на ЕС, продължават и дори в някои случаи се увеличават. Това води до постепенно намаляване на административната корупция, но на фона на обществените очаквания за промяна то е толкова бавно, че е съпроводено от спад в обществената подкрепа за реформите и на доверието в националните и европейските институции.

Противодействие на корупцията и завладяването на държавата в Югоизточна Европа
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ
Страницата, която се опитвате да отворите, е архивирана.
Можете да посетите новия ни сайт тук.