Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
old.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Публична дискусия: Скритата икономика в България 2011-2012 г.
 
На 31 януари 2013 г. Центърът за изследване на демокрацията и Фондация „Фридрих Еберт“ организираха публична дискусия в пресклуба на Българската телеграфна агенция, по време на която беше представен докладът „Скритата икономика в България (2011 – 2012)“.

Г-н Александър Стоянов, Директор по научната дейност на Центъра за изследване на демокрацията откри дискусията с разяснението, че Центърът разработва индексите на скритата икономика при бизнеса и при населението от 2002 г. насам. Той посочи, че индексите обхващат различни аспекти на проблема, като недекларираните трудови отношения, укриване на обороти, източване на ДДС и др. Г-н Стоянов подчерта, че за да намалее делът на скритата икономика, трябва да се намерят стимули за гражданите и бизнеса да излязат на светло. Според него би било удачно обвързването на внасяните здравни и пенсионни осигуровки с качеството на здравните услуги и размера на пенсиите.

Г-жа Регине Шуберт, Директор на Фондация „Фридрих Еберт“ за България, благодари на Центъра за изследване на демокрацията и на екипа на изследването за успешното сътрудничество. Тя припомни, че скритата икономика е сред най-големите проблеми на държавата, възпрепятстващи нейното развитие, и подчерта спешната нужда от реформи в законодателната власт и в администрацията.
Г-н Мартин Цанов, Анализатор към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията представи последните данни от изследването на скритата икономика за периода 2011 – 2012 г. Той обърна внимание на леките понижения в стойностите на двата индекса. Според изследването спадът в укриването на данъци е позитивен резултат от подобрените макроикономически условия в страната, както и от засилените мерки на правителството за спазване на данъчното законодателство. Г-н Цанов посочи, че се наблюдава намаляване на случаите на недекларирана заетост, съпроводена от увеличаване на младежката и дългосрочната безработица. Въпреки подобрението в отчетността на Националната агенция за приходите (НАП), не всички регулаторни органи са изградили адекватни отчетни механизми, заради което съмненията за корупция в регулаторните органи остават.


Г-н Тодор Ялъмов, Старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, обърна внимание на нарасналия дял на натуралната икономика. Той отбеляза, че въпреки негативните последици за развитието на страната в дългосрочен план, натуралната икономика може да има и положителен ефект, тъй като често осигурява по-добро качество на живот от вносните стоки.
Програма (Adobe PDF, 334 KB)
Информация за медиите (Adobe PDF, 386 KB)
Презентация на г-н Мартин Цанов, Aнализатор към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията (Adobe PDF, 1.20 MB)
CSD Brief No. 37: Скритата икономика в България: 2011 – 2012 г.

Медийно отразяване
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ
Страницата, която се опитвате да отворите, е архивирана.
Можете да посетите новия ни сайт тук.