Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
old.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Противодействие на корупцията в частния сектор: институционална реформа и фирмено поведение
 

На 18 юни 2003 г. в Центъра за изследване на демокрацията се проведе кръгла маса на тема"Противодействие на корупцията в частния сектор: институционална реформа и фирмено поведение". Дискусията беше организирана от Коалиция 2000 и Асоциация Интегра-България в продължение на техните усилия за подобряване на корпоративното управление в България и повишаване на значението му за противодействие на корупцията.

Тодор Ялъмов, координатор на Експертната група по корпоративно управление към Центъра, определи като основна цел на дискусията дефинирането на проблема за корупцията в частния сектор и определяне на възможните начини за противодействие от страна на бизнеса.

Руслан Стефанов, координатор на проект в Икономическата програма на Центъра, представи изследване на корупцията в частния сектор в България, основано на социологически данни от Коалиция 2000. Той очерта различните проявления и последици от корупцията в бизнес отношенията и представи възможните начини за противодействие. Един от изводите беше, че подкупите в частния сектор са сравними (макар и по-малки) от тези, засягащи държавната администрация (например предоставянето на обществени поръчки). (Виж цялата презентация)


Людмил Мандичев, Координатор на проект Антикорупция в Асоциация Интегра, представи проекта и процеса по изготвянето на "Ръководство за етичен кодекс", публикувано със съдействието на Коалиция 2000. Ръководството е ориентирано към малкия и среден бизнес и има за цел да даде практически съвети за изграждане на устойчиви етични кодекси. Интегра възнамерява да приложи модела на етичен кодекс в десет български дружества и да направи социален одит за оценка на резултатите от въздействието му.

Гледната точка на чуждите инвеститори и предизвикателствата пред тях по отношение на корупцията в България представи Джак Рейнолдс, независим международен експерт по корпоративно управление и отчетност.

Кръглата маса продължи с обширна дискусия по темата, в която се включиха Петя Цекова, Главен икономист на ОББ; Екатерина Игнатова, изпълнителен директор на Асоциацията на консултантските фирми и редактор на "Ръководството за етичен кодекс"; Емилия Войнова, доктор по социология; Никола Христович, председател на Съюза на инвеститорите; Георги Василев, председател на БАИТ; Иван Каридов, собственик на фирма "Каридов"; Маню Моравенов, директор на Дирекция "Търговия и надзор", БФБ; Стою Недин, Асоциация на инвеститорите; Габриела Маринова, Форум на бизнес лидерите и Христо Трайков, Координационен център по ИКТ, Министерски съвет.


Програма на кръглата маса

Борба с корупцията в малкия и средния бизнес - проект на Интегра-България

Инициатива за корпоративно управление в България


 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ
Страницата, която се опитвате да отворите, е архивирана.
Можете да посетите новия ни сайт тук.